Over NLbiz.nl

Jij gaat misschien een eigen bedrijf starten. Je wordt dan ondernemer: dat is iemand die een eigen bedrijf heeft. Een eigen bedrijf starten is heel spannend. De veilige bijstand stopt. Je gaat proberen om genoeg geld te verdienen. Heeft je partner een bijstandsuitkering? Dan moet je goed opletten. Als jouw bedrijf veel succes heeft, dan stopt de uitkering van je partner misschien ook.

Wil je weten of jouw bedrijf succes kan hebben? Doe dan eerst de test op deze website. Na de test weet je:

  1. Hoe ga jij met risico’s om?
  2. Wat kun jij goed?
  3. Past een eigen bedrijf bij jou?

 

Wil je een bedrijf starten? Dan zijn drie organisaties heel belangrijk. Deze organisaties stellen vragen aan je en geven je de juiste informatie.

De drie organisaties zijn:

  1. Jouw gemeente. Jij bent statushouder en je krijgt een bijstandsuitkering. Daarom begint een eigen bedrijf voor jou bij de gemeente. De gemeente wil je ondernemingsplan zien. In dat plan willen ze duidelijk lezen:
    1. Dat je genoeg geld gaat verdienen om van te leven;
    2. Dat je minimaal 1.225 uur per jaar in je bedrijf gaat werken;
    3. Dat je tussen 18 en 65 jaar bent.

Als de gemeente enthousiast is, krijg je toestemming om te starten. Misschien kan de gemeente je ook helpen met begeleiding of een lening. Die lening heet “aanvullende uitkering” of “startkapitaal”.

  1. De Kamer van Koophandel (KVK). De Kamer van Koophandel heeft een lijst met alle bedrijven in Nederland. Jouw bedrijf moet ook op die lijst staan. Je maakt een afspraak bij een kantoor van de KVK in jouw buurt. Je moet je goed voorbereiden op de afspraak. Klik voor informatie over de voorbereiding op deze link.
    Als je naar de afspraak gaat, moet je jouw ondernemingsplan en een legitimatiebewijs meenemen. Jouw bedrijf krijgt bij de afspraak een KVK-nummer. Bij de afspraak krijg je ook een uittreksel mee. Dat is het bewijs dat je bedrijf bestaat.

 

  1. De Belastingdienst. De KVK vertelt aan de Belastingdienst dat jij een bedrijf hebt. De Belastingdienst stuurt je daarna een brief. In de brief staat informatie over twee soorten belasting:
    1. Omzetbelasting (BTW)
    2. Inkomstenbelasting (IB)

De basis van jouw bedrijf is je ondernemingsplan. Op NLbiz.nl staat een vragenlijst. Als je die vragenlijst invult, maken wij een ondernemersplan voor jou. Helemaal gratis.

top